De voorbereidingen voor een nieuw Alzheimer Café in Valkenswaard/Waalre zijn in volle gang. . Op dinsdag 26 september a.s. is de feestelijke opening van het nieuwe Alzheimer Café. De locatie is café-zaal de Dommelstroom in Dommelen. Mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden kunnen er maandelijks terecht om in een informele sfeer meer te weten te komen over de ziekte, hoe ermee om te gaan en ideeën en ervaringen uit te wisselen.
Het Alzheimer Café Valkenswaard/Waalre is bedoeld voor mensen uit het gehele gebied van beide gemeenten, maar ook belangstellenden uit omliggende gemeenten zijn welkom. De avonden zijn steeds op de laatste dinsdag van de maand. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Toegang is gratis.
Ook voor onze leden is het Alzheimer Café een goede plaats om meer kennis te krijgen hoe met dementie om te gaan. Een bezoek aan het Café wordt van harte aanbevolen.

Voor informatie over dit bericht:

Maandag 18 t/m zondag 24 september 2017
Week van het Geheugen bij Bibliotheek De Kempen in Valkenswaard

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor Alzheimer en tientallen andere aandoeningen, die schuil gaan achter dementie. Rondom deze dag worden in Valkenswaard veel activiteiten georganiseerd waarbij het geheugen centraal staat. Deze activiteiten samen vormen de Week van het Geheugen, die plaats vindt in de bibliotheek tussen 18 en 24 september. Op dinsdag 26 september zal dan het Alzheimer Café Valkenswaard/Waalre officieel van start gaan. Daarover volgt afzonderlijk berichtgeving.

Bibliotheek De Kempen, Cordaad Welzijn en zorginstelling Valkenhof grijpen deze week aan Het Geheugensteunpunt ten doop te houden. Vanaf 29 september 2017 is dit steeds geopend op vrijdagmiddag van 14 – 16 uur in de leeszaal van de bibliotheek. Het Geheugensteunpunt is bedoeld voor mensen die te maken hebben met vergeetachtigheid (zoals o.a. dementie, depressie en niet aangeboren hersenletsel (NAH)). Er wordt een programma ontwikkeld waarin zowel terugkerende als incidentele activiteiten zullen worden aangeboden. Toegang in principe gratis. De organiserende partijen garanderen de bezetting door deskundige medewerkers, zowel professionals als vrijwilligers.

Tijdens de Week van het Geheugen komen in diverse activiteiten allerlei aspecten van het geheugen aan de orde. Het programma ziet er als volgt uit.

Maandag 18 september
11.00 uur: Opening tentoonstelling ‘Het geheugen’ door een van de exposanten. De getoonde werken zijn vervaardigd door bewoners van Valkenhof en deelnemers met NAH van het Activiteitencentrum Eindhoven, onderdeel van de Stichting Samenwerkende woon- en zorgvoorzieningen voor lichamelijk en meervoudig gehandicapten (SWZ).
14.30 – 17.00 uur: Presentatie van de herinneringskoffers door bibliotheekmedewerker Rian van Breugel.

Dinsdag 19 september
14.30 – 16.00 uur: Verhalendag, verzorgd door Noortje Karsmakers. Met behulp van een touchscreen maken wij contact met de ‘dementiefluisteraar’.
Speciaal deze middag een presentatie van materialen voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel.

Woensdag 20 september
15.00 – 17.00 uur: Lezingen en voorstellingen over het leven met geheugenproblemen door inwoners van Valkenswaard. Met onder andere schrijfster Ann Cupers, ervaringsdeskundige Ellen de Rooij en theatervrouw Sylvia van Zeeland. Muzikale omlijsting door Eric Merkelbach.

Donderdag 21 september
20.00 – 22.00 uur: Voorstelling ‘Het gebroken licht van troost’ door theatergroep ‘Koffie Verkeerd’. Een ingrijpende voorstelling over dementie, de dilemma’s en de zorgen van mantelzorgers.
Na de voorstelling is er de mogelijkheid om persoonlijke vragen en dilemma’s voor te leggen aan een panel van deskundigen. Dit onder leiding van gastheer René van Nieuwkuijk, sociaal werker – mantelzorgondersteuning van Cordaad Welzijn. De entree bedraagt € 3 per persoon en aanmelden is noodzakelijk.
Aanmelden kan tot 16 september bij Bibliotheek De Kempen Valkenswaard, in de vestiging aan de balie, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 085-7733287. Ook kunt u zich aanmelden bij Cordaad Welzijn, aan de balie tussen 8.30 en 12.30 uur, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-19373374.

Vrijdag 22 september
14.30 – 15.00 uur: Officiële opening van Het Geheugensteunpunt.
15.00 – 17.00 uur: Interactieve lezing over dementie door Soliman Hussein, maatschappelijk werker bij zorginstelling Valkenhof.
18.30 uur:
Afsluiting van de week van het geheugen met een afwisseling van voorstellingen en presentaties door Jacques van Gerven (‘Het keind in mij’), Noortje Karsmakers en Eric Merkelbach met ‘Mistig landschap’ een eigen bewerking van het boek Hersenschimmen (J. Bernlef), Edith de Boevere met gedichten en een reisverhaal als contactclown in Roemenië en Sylvia van Zeeland. Muzikale omlijsting door drie gitaristen van het CMD.

Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken uitgezonderd de theatervoorstelling “Het gebroken licht van troost”. Het Geheugensteunpunt wordt naast de genoemde organisaties ondersteund door de gemeente Valkenswaard, Buurtzorg Valkenswaard, ZuidZorg en SeniorenBelang Valkenswaard.